Pembangunan Jiwa Berasaskan Konsep al-Nafs Menurut Perspektif Ibn Bajjah - Mahadzir, Muhammad Latiffi; Hassan Mydin, Shaik Abdullah; Mohamad, Mohd Afifuddin; Ramya @ Abd Rahim, Rafidah (Jurnal Usuluddin, 2019)
Artikel ini memperkenalkan Ibn Bajjah sebagai salah seorang tokoh ilmuwan Islam Andalusia yang berpengaruh dalam pembangunan jiwa berasaskan konsep al-Nafs. Objektif pertama, meneliti latar belakang dan sejarah hidup Ibn Bajjah. Kedua, menjelaskan tentang konsep al-Nafs menurut perspektif Islam. Ketiga, menerangkan tentang proses pembangunan jiwa menurut pandangan Ibn Bajjah mengikut konsep al-Nafs. Rumusan awal artikel ini menjelaskan tentang Ibn Bajjah merupakan tokoh pemikir yang menghuraikan tentang konsep al-Nafs dari sudut ilmu, pemikiran dan tauhid. Kedua, Ibn Bajjah menekankan tentang kepentingan proses pembangunan jiwa berasaskan konsep al-Nafs bagi melahirkan hubungan antara hamba yang dicipta dengan Pencipta. Akhirnya penulisan berkaitan Ibn Bajjah ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada para pendidik dan pemuda dalam meneladani tokoh pemikir Islam yang kreatif dalam kehidupan mereka demi menjaga hubungan dengan Allah SWT secara harmonis dalam usaha membangunkan modal insan yang holistik.