Al-Raniri dan Perkembangan Islam di Pahang - Rosele, Muhammad Ikhlas; Abdul Rahim, Rahimin Affandi (Jurnal Usuluddin, 2017)
Al-Raniri merupakan salah seorang ulama di Nusantara. Beliau mempunyai sumbangan yang besar dalam memartabatkan Islam di Nusantara. Menurut beberapa catatan beliau telah datang dan menetap di Pahang dalam satu tempoh masa yang agak lama. Oleh itu, artikel ini bertujuan melakukan analisis hubungan al-Raniri dan perkembangan Islam di Pahang. Analisis dilakukan berasaskan data-data kepustakaan. Hasil kajian mendapati al-Raniri mempunyai sumbangan dan pengaruh perkembangan Islam di Pahang dalam beberap aspek seperti penulisan kitab, dakwah, penguasaan bahasa dan hubungan intelektual Pahang dan Aceh.