Iḥsān Ilahī Ẓahīr dan Kritikannya terhadap Akidah al-Imāmah - Abdul Mukti, Mohd Fakhrudin; Zainal Abidin, Azmil; Mokhtar, Mohd Fuad (Jurnal Usuluddin, 2017)
Doktrin al-Imāmah mempercayai kewujudan imam dua belas bermula dari ‘Alī bin Abī Ṭālib hinggalah imam ke dua belas iaitu Muḥammad bin Ḥassan al-‘Askarī. Mereka telah memertabatkan dua belas orang imam tersebut sebagai imam dan ketua tertinggi dalam negara yang mempunyai sifat-sifat tertentu menyamai para nabi. Dalam artikel ini, penulis akan menjelaskan kritikan yang dikemukakan oleh Iḥsān Ilahī Ẓahīr berkenaan akidah al-Imāmah berasaskan karya-karya muktabar syiah dan ahli Sunnah wa al-Jama’ah. Kritikannya yang baik menjadikan ia digeruni oleh syiah dan melonjakkan dirinya antara pengkritik syiah yang unggul hingga akhirnya beliau mati dibunuh.