Persoalan Melihat dan Bertemu Rasulullah SAW Secara Yaqaáº“ah - Wan Harun, Mohammad Amir; Ruskam, Aminuddin (Jurnal Usuluddin, 2016)
Pertemuan dengan Rasulullah s.a.w. secara yaqaáº“ah (jaga) serta melihatnya selepas kewafatan adalah dakwaan yang telah wujud sejak ratusan tahun dahulu sehingga kini. Keharusan perkara ini berlaku diperselisihi dalam kalangan ulama Islam. Justeru, makalah ini membincangkan pandangan serta hujah pihak yang mendakwa keharusan yaqaáº“ah berlaku dan pihak yang menolak keharusannya. Kemudian penilaian dilakukan terhadap hujah kedua-dua pihak. Hasil penilaian merumuskan bahawa hujah pihak yang mendakwa keharusan yaqaáº“ah adalah tidak kukuh dan tidak memadai bagi mensabitkan kesahihan dakwaannya.